BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ ?

KSK00238

Trabzon Vakfıkebir ekmeği taş fırında, yöreye özgü biçimde odun ateşinde pişer. En büyük özelliği büyük olması ( 4 kişilik bir aileye 1 hafta yetecek şekilde ) ve bayatlamamasıdır.

Vakfıkebir Ekmeği, tadımlık değil doyumluktur.
Ekmeklerin büyük yapılması sonucu pişirme süresi uzadığından dış kabuk kalın, ekmeğin iç kısmı yumuşak, pişkin ve arzu edilen büyüklüklerde gözeneklere sahip olur.
Ekmeğin bayatlama süresi uzun olur. Uygun saklama koşullarında 5-15 gün kadar bozulmadan saklayabilirsiniz. Bu ekmek soğuduktan sonra temiz bezlere sarılı olarak rutubetsiz ortamlarda tahta kutular içerisinde 5-10 gün arasında, kağıda sarılı ve naylon poşete geçirilmiş olarak buzdolabında 10-15 gün saklanabilmektedir.
Tek ekmek olduğu için rahat taşınır ve saklanması kolaydır.
Odun ateşinde piştiği ve ekşi maya kullanılarak yapıldığı için kendine has bir lezzeti vardır. Ekşi maya ile yapılan ekmekler iyi kabarır, geç bayatlar.
Pişme süresi uzun olduğundan ve iyi piştiğinden dolayı yenildiğinde midede şişkinlik yapmaz.

Vakfıkebir Ekmeği

Trabzon Vakfıkebir Fırını Ekmeği geçmişi, fırını, pişirilmesi, şekli, tadı ve bayatlamayan özelliği öne çıkar.  Başka bir deyişle yalnızca Türkiye’de değil dünyada da eşi olmayan tek ekmektir.

Yayla kültürü gereği hayvancılıkla uğraşan ve ilkbaharda yaylaya çıkan aileler 2-3 gün süren yayla yolculuğu yapmaktaydılar. Sonuç olarak olarak 2-3 gün boyunca bayatlamayan ekmeğe duyulan ihtiyaç taş fırın ekmeğinin icadına yol açmıştır. Yayla kültürünün hakim olduğu her yerde buna benzer ekmekler üretilmesine rağmen hiçbirisi Trabzon Vakfıkebir Fırını Ekmeği kadar ihtiyacı karşılamamıştır.